Autor Téma: Nastaveni zadni kyvky  (Přečteno 151 krát)

Offline gammar

• Pravidelný návštěvník
  • **
Nastaveni zadni kyvky
« kdy: Březen 28, 2026, 03:19:05 odpoledne »
Zdar zavodnici, potreboval bych poradit.
Na pegasu IE se menilo tesneni pod hlavou a omylem se povolil i sroub kyvky. To bylo zbytecne. Prikladam i foto, do jake faze rozborky se stroj dostal, pro vetsi predstavu o premitani o moznem problemu.
Po slozeni jsem ted zjistil, ze uchyceni drzaku leveho kufru ve smeru ridice reje do kyvky a ze tam neni ani moc mista od sroubu stupacky spolujezdce. Foto prilozeno.
Tak si myslim, ze by mohla byt kyvka spatne vycentrovana, pokud je to vubec mozne.
Jak tak koukam do manualu a na rozkres dilu, tak jsem pochopil, ze by to melo fungovat takto:
Z prave strany z pohledu ridice vede dlouhy sroub se zavitem na konci skrz ram a kyvku na druhou stranu, kde je protikus zajisteny pojistnou matici. Tento protikus slouzi k vymezeni vule na kyvce a to tak, ze pres vnejsi zavit je uchycen v ramu a do jeho vnitrniho zavitu se dotahuje ten dlouhy sroub.
Takze by se to melo vsecho povolit, stelovaci protikus lehce pritahnout ke kyvce, podrzet a dorvat na 100 Nm ten dlouhy sroub. Zajistit pojistnou matici.
Teoreticky by tedy melo byt mozne tim stelovacim protikusem pretlacit kyvku vic do strany, aby mi vznikla trochu vetsi vule od doho drzaku na leve strane.
Teoreticky.
Protoze kdyz se podivate na dalsi fotku, pokud bych jste vice zkusil zatocit ten stelovaci protikus smerem do ramu, tedy zadoucim smerem, tak uz mi v postate nebude koukat dost dlouhy kus na zatoceni pojistne  matice. A urcite by to bylo spatne, protoze puvodne tam koukal dost velky kus zavitu pro tu pojistnou matici, tim sem si jisty.
Jak je videt na fotce, mezi tim stelovacim protikusem a kyvkou je uz i podlozka, ta by tam asi mela take byt, ale vice jich tam asi nebylo. Jedine do tohoto mista by se dala pridat dalsi podlozka, aby se ten stelovaci element dal nepotapel do ramu. Ale to by asi take nebylo ono.
Co vas napada? Ze by se cela ta motorka po slozeni trochu jinak zkroutila?
Diky za napady.

« Poslední změna: Březen 28, 2026, 05:58:03 odpoledne od gammar »

Offline gammar

• Pravidelný návštěvník
  • **
Re:Nastaveni zadni kyvky
« Odpověď #1 kdy: Březen 28, 2026, 06:00:02 odpoledne »
Jeste doplnim preklad, ktery jsem nasel.
Zde je zajimave pozorovani v bode 2, kde se pise o tom, ze bude mozno vidlici pohybovat sem a tam. To je to, co by mohlo hrat roli pro jeji vystredeni. Ale porad mi to nedava smysl, protoze kdyz pujde celou kyvku posunout smerem od vymezovaciho elementu, tak jej budu muset vice zasroubovat, utopit v ramu a uz nezbude zavit pro pojistnou matici.

POSTUP:
1) Matice pouzdra by měla být zcela zašroubována do pravého bočního nosníku rámu, dokud příruba zcela nedosedne na výstupek - utahujte pouze rukou (bez nářadí).

2) Vše zarovnejte a protlačte šroub skrz levý boční nosník rámu, skrz levou nohu kyvné vidlice, skrz skříň motoru, skrz pravou stranu kyvné vidlice, dokud se šroub nezastaví na začátku vnitřního závitu matice pouzdra.

Pozorování 1) Všiml jsem si, že hlava šroubu stále vyčnívá asi o 1,25 cm z levého bočního nosníku rámu.

3) Začněte šroub zašroubovávat do matice pouzdra - ale NE úplně. Zašroubovával jsem ho, dokud se hlava nedostala do vybrání rámu (přibližně 3/4 dostupné dráhy závitu).

Pozorování 2) Všiml jsem si (jsem si jistý, že většina z vás si všimne), že mezi kyvnou vidlicí a rámem nebo skříní motoru atd. jsou viditelné mezery/šrouby; budete moci kyvnou vidlicí znatelně posouvat tam a zpět.

4) V tomto bodě mohou být potřeba nástroje. Začněte vyšroubovávat matici pouzdra; abyste matici pouzdra našroubovali na šroub (a ven z rámu). V určitém okamžiku, pokud budete pozorně sledovat a budete pokračovat v utahování (s určitou silou), se mezery mezi rámem a kyvnou vidlicí začnou uzavírat. Dokončil jsem a matici pouzdra jsem pevně utáhl, ale ne dotažený.

5) V tomto bodě jsem se vrátil na levou stranu kola a pomocí objímky (22 mm) jsem šroub pevně a úplně utáhl. usazeno.

Pozorování 3) Musel jsem několikrát zkusit kroky 3 a 4, dokud nebylo potřebné množství závitu k usazení šroubu správné.

6) Utáhněte matici pouzdra a šroub dle potřeby a nezapomeňte na očko pomocí speciálního nástroje.

Pozorování 4) Nakonec jsem měl viditelnou mezeru mezi vnitřkem pravého bočního nosníku rámu a přírubou pro matici pouzdra. Viděl jsem závity z matice pouzdra.

Takže si myslím, že takto probíhá seřízení kyvné vidlice (podle konstrukce Aprilie).

Pohyb kyvné vidlice je pevný, ale velmi plynulý po celou dobu pohybu bez nasazeného závěsného ramene.

Pokud vím, udělal jsem to tak správně, jak jsem tomu porozuměl.

Pokud má někdo další myšlenky, komentáře atd., prosím, přidejte se.

S pozdravem,
John
« Poslední změna: Březen 28, 2026, 06:05:55 odpoledne od gammar »

Offline gammar

• Pravidelný návštěvník
  • **
Re:Nastaveni zadni kyvky
« Odpověď #2 kdy: Březen 29, 2026, 02:27:50 odpoledne »
Tak jsem se na to jeste dival a myslim, ze kyvna vidlice je nastavena spravne. Podle meho nazoru neni mozne ji centrovat. Pokud je na jedne strane kyvna vidlice na strane u hlavy dlouheho sroubu tesne u ramu, slouzi na druhe strane element pouze pro nastaveni vule pro plynuly pohyb kyvne vidlice. Ono je i popsano v manualu, ze se ma dotahovat pouze ctvrt otacky po dotyku.
Predelam uchyceni drzaku kufru, nikdo si drive nevsiml, ze tam muze prekazet